BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO

BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO ------------------------GEZİ YAZILARI

7 Temmuz 2004 Çarşamba

AVUSTURYA - MELK

WACHAU VADİSİ GEZİSİ (Melk-Krems)


Avusturya'nın Aşağı Avusturya (Nieder Österreich) eyaletinde bulunan Wachau vadisi , Viyana'nın 80 km. kadar batısında ; Krems ve Melk kasabaları arasında Tuna nehrinin oluşturduğu bir vadi . Yaklaşık 30.000 yıllık bir yerleşim yeri olduğu tahmin ediliyor . Nehrin iki yanında köyler, şatolar, kiliseler ve üzüm bağları bulunuyor.


                                                    Wachau Vadisi

Ben de bulduğun ilk fırsatta Bisikletimle beraber Viyana’nın tren istasyonu West Bahnhof’tan trene binerek yaklaşık bir saatlik bir mesafede ki Melk şehrine vardım. Tren İstasyonundan yokuş aşağı güzel evler arasında geze geze meydana indim.  Vardığımda her tarafta bisiklet gruplarının olması bütün kafelerin dolu olması dikkatimi çekti. Temmuz ayı olduğu için burası gelen turistler sayesinde gayet hareketliydi.


Melk, tepede manastır, şehrin merkezinde oteller ve kafelerde oturan grupların bisikletleri

Melk özellikle manastırı ile meşhur yaklaşık 5 bin nüfusu olan küçük şirin bir kasaba. Tuna nehri kıyısında kurulmuş kasaba da nereden baksanız yüksek bir tepeye kurulmuş manastırı görebiliyorsunuz. 11. yüzyılda inşa edilen Melk Manastırı, Avusturya'nın en önemli barok binalarından biri olarak gösteriliyor. Manastır adını 6 yy’da burada üç yıl yaşayan Papa Benedict’ten almış. Görkemli yapısı, 100 bin cilt nadide kitaptan oluşan koleksiyonuyla her yıl Avusturya’ya binlerce ziyaretçi çekiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış. Gülün adı adlı romanında Umberto Eco, benedikten rahibi Adso'nun bu manastırda yasadıklarını kaleme aldığı el yazmalarını derlemiş.


                                                        Melk Manastırı

Wachau Vadisi Melk’ten başlıyor ve UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış bir bölge. Melk’te bir markete girerek yol boyunca ihtiyacım olur diye içecek ve yiyecek alılyorum. Öğleden sonra 14:30 gibi Melkten ayrılarak bisiklet yolundan Tuna Nehri boyunca devam ediyorum. İlk karşılaştığım kasaba Schönbühel. Burada birkaç fotoğraf çekinip yola devam ediyorum. 

                                                Schönbühel'den bir manzara

Tuna bisiklet Yolu (Donau Radweg) oldukça yoğun bir bisiklet yolu. Yol boyunca bisikletliler için oteller, pansiyonlar, kafeteryalar ve lokantalar mevcut. Bisiklet turizmi bu bölgede oldukça canlı.

Tuna Nehrine karşı dinlenme molası ve manzaranın tadını çıkarma-arka planda üzüm bağları

Tuna nehri boyunca devam ederken yeşillikler içinde küçük kasabalar 5-10 kilometre aralıklarla adeta dizilmiş. Tuna nehrinin iki yanında bulunan yamaçlarda ise üzüm bağları bulunmakta.

                                  Tuna kıyısında bisiklet gezginleri ile sohbet


                                                  Tuna Bisiklet yolu

Melk’ten Krems’e kadar yaklaşık 3,5 saat süren bisiklet yolculuğu süresince sırasıyla  Schönbühel, Oberarnsdorf, St. Lorenz, Weissekirchen, Dürnstein, Mautern’den geçerek Krems’e ulaştım.

                      

Krems, yaklaşık 24 bin nüfuslu bu şehir Avusturya açısından üç noktada önem taşıyor. Birincisi, Avusturya'nın Eski Taş Çağı'na ait en önemli kalıntısı ve Viyana Doğa Tarihi Müzesi'nin en önemli eseri Willendorf Venüsü 1908'de Krems yakınlarındaki Willendorf köyünde bulundu. İkincisi şehir çevresindeki şarap bağlarıyla Avusturya'nın şarap üretiminde önemli bir yer tutuyor. Üçüncüsüyse Sissi filmlerinin kır sahnelerinin bir kısmı Krems'te geçiyor.


          Tuna Nehri ve Dürnstein kasabasının kilisesinin meşhur mavi kulesi 


                                                                  Tuna Nehri ve Krems


                                                Krems şehrini gezerken


Günübirlik Wachau Bisiklet gezim Krems’te sona erdiğinde benim için muhteşem bir gün sona ermiş anlamına geliyordu. Wachau Vadisi, Melk’ten Krems’e kadar toplam 40 kilometrelik bisiklet yolu, Tuna Nehri’nin muhteşem büyüsü, şatoları, manastırları, küçük şirin kasabaları huzurlu ve yemyeşil doğasıyla tüm güzellikleri sunmakta bisikletim ile bu güzellikleri sonuna kadar yaşayarak ve bu atmosferi iliklerime kadar hissederek Wachau Vadisini tam olarak yaşamaktan dolayı mutluydum.

                         Yol boyunca gördüğümüz bir çok şatodan biri


                            Wachau Vadisi ve Tuna Nehri'nin havadan görünüşü


Akşam 19:00 treni ile Viyana’ya doğru hareket ederken  Wachau Vadisi’nin büyüsü devam ediyordu.


1 yorum:

  1. Kardeşime teşekkürler ediyorum. Çok güzel bir tanıtım yapmış.

    YanıtlaSil