BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO

BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO ------------------------GEZİ YAZILARI

14 Temmuz 2004 Çarşamba

AVUSTURYA - BURGENLAND

BURGENLAND GEZİSİ  (Eisenstadt-Podersdorf)

Viyana’nın yaklaşık 60 km güneyinde bulunan Eisenstadt Avusturya’nın en küçük eyaleti olan Burgenland eyaletinin başkentidir. Avusturya’nın genelinden farklı olarak Macar kültürünün etkin olduğu bu bölge ilgimi çekiyordu. Bulduğum ilk fırsatta arkadaşım Ayhan’la beraber bisikletlerimizle beraber günübirlik bir bisiklet turu için Viyana’dan Trene binip Burgenland’a doğru yola çıktık. Yaklaşık 1 saatlik bir tren yolculuğundan sonra Eisenstadt şehrine vardık.

     Eisenstadt şehir merkezi arkada St. Martin Katedrali

Eisenstadt eyalet başkenti olunca daha büyük bir şehir bekliyordum. küçük bir şehir görünce oldukça şaşırdım. 13 bin nüfusu olan bir şehirdi ve bir kasaba havası vardı.
Ayhan’la beraber bisikletlerimizle kısa süre de şehri dolaştık. Daha sonra şehrin merkezinde bulunan Schloss Esterházy (Esterhazy Sarayı)na gittik. Tarihi 13. Yüzyılın sonlarına dayanan bu gotik saray bu bölgenin dükası olan Esterhazy ailesinin oturduğu saraymış. 
                                                      Esterházy Sarayı

Bunun dışında Eisenstadt, Avusturyalı besteci Joseph Haydn'ın çalıştığı kent olarak bilinir. Şehirde Joseph Haydn’ın 1766 – 1778 yıllarında 12 yıl yaşadığı ev müzeye çevrilmiş. Yine şehir merkezinde 1264 yılında yapılmış St. Martin Katedrali Eisenstadt’ın görülecek yerlerinden.

          Ünlü besteci Joseph Haydn'ın Eisenstadt'ta 12 yıl kaldığı ev


                                              Eisenstadt'ta dar bir sokak

Eisenstadt’ta yaklaşık 2 saat zaman geçirdikten sonra bisikletlerimizle yola çıkıyoruz. Burgenland genelde düzlük bir bölge. Bisikletle giderken her taraf Ayçiçek tarlaları, üzüm bağları ile dolu. Burgenland’da çok miktarda rüzgar türbini görüyorum. 

                               Yol boyunca görmeye alıştığımız üzüm bağları


                                                        Ayçiçeği tarlaları

Yaklaşık 2 saatlik bir yolculuktan sonra Schützen am Gebirge  ve Breitenbrunn kasabalarını geçerek bölgede ki büyük şehirlerden olan Neusiedl am See’ye geliyoruz. 

    Uçaktan Neusidler gölü ve Neusidel am See kasabası arkada rüzgar türbinleri


Ayhan işi çıktığı için Viyana’ya dönmek zorunda kalıyor. Bundan sonra yolculuğuma yalnız devam ediyorum. Hedefim Podersdorf am See. Yine manzara ve yeşilliklerin arasında bir saatlik yolculuktan sonra Podersdorf’a ulaşıyorum.


                                            Podersdorf köyünün meydanı


Podersdorf, Neusidler See gölünün yanında muhteşem bir köy. Turizmin geliştiği köy oldukça bakımlı ve her tarafta çiçeklerin olduğu göz kamaştırıcı bir yer. Sahile gittiğimde Neusidler gölünü görüyorum. Ben gittiğimde havada biraz rüzgar olduğu için rüzgar sörfü görüyorum. 


 
                          Neusidler gölü- rüzgarlı bir günde surf yapanlar


İskelede biraz zaman geçirdikten sonra köyün merkezinde hediyelik eşya satan bir dükkana girip oradan kartpostal alıyorum. Satıcı kadın köyde bulunan yel değirmenini görmeden dönmememi söylüyor. Bunun üzerine kadının tarif ettiği şekilde yel değirmenini buluyorum. Gerçekten çok hoş bir değirmen. Avrupa’nın birçok yerinde olan değirmenlere benzemekle beraber kendine özgü bir yapısı var.  

                                       Podersdorf köyündeki yel değirmeni

     
Avusturya’nın en büyük gölü olan Neu Siedler gölü, Avrupa'nın en büyük ikinci kapalı havzası. Neusiedler gölü 240 kilometrekaresi Macaristan'a, 75 kilometrekaresi Avusturya'ya ait olmak üzere toplam 315 kilometrekare büyüklüğünde. Kuzeyden güneye gölün uzunluğu 36 kilometre ve doğudan batıya genişliği 6 - 12 kilometre olup en derin noktası 1,8 metredir.


                              Bisiklet yollarında bilgilendirici levhalar

Podersdorf’ta bir hayli zaman geçirmeme rağmen ayrılmak istemiyorum. Fakat akşam yaklaştığı için ve önümde Neusiedl am See ‘ye kadar bisikletle gideceğim yaklaşık bir saatlik bir yol olduğu için mecburen ayrılıyorum.
Podersdorf’tan ayrıldıktan sonra tekrar geldiğim yoldan Neusiedl am See’ye kadar yaklaşık bir saat manzaranın tadını çıkara çıkara yol alıyorum.
Toplam 68 kilometre süren Bisiklet turu Neusiedl am See’ye gelmemle sona eriyor. 


                                         Neusiedl am See’den bir görünüş



                          Gezi güzerhahı

Buradan trene binip Viyana’ya dönerken geçirdiğim güzel gün, gördüğüm güzellikler zihnimde film şeridi gibi geçmeye devam ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder