BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO

BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO ------------------------GEZİ YAZILARI

7 Ekim 2004 Perşembe

AVUSTURYA- TULLN

TULLN-VİYANA BİSİKLET TURU

Melk’ten başlayıp Krems’e kadar süren bisiklet turundan sonra ilk fırsatta kaldığım yerden devam ederek Tuna Nehri boyunca Viyana’ya kadar bisikletle gelmek istiyordum. Özellikle Tulln şehri görmek istediğim bir şehirdi.
Bisikletimle Viyana’dan trene binip 50 dakikalık bir yolculuktan sonra Tulln şehrine indim.

                      Tulln tren İstasyonu

Tulln, Viyana’ya 40 kilometre mesafede Tuna Nehri’nin kıyısında, 15 bin nüfuslu, fiskiyeleri, gül ve laleleri ayrıca bahçe düzenlemeleriyle tüm Avusturya'da nam salmiş bir şehir.

                        Tulln caddeleri


                              Tulln



                     Tulln'da Tuna kıyısı


                     Fıskiyeleriyle Tulln

Tulln 2000 yıldan fazla geçmişiyle Avusturya’nın en eski şehirlerinden. Roma döneminden önce  kurulan Tulln şehrinin ismide keltçeden geliyor. Bir dönem Avarlar’ın hakimiyetinde kalan şehir Roma İmparatorluğu döneminde bölgenin önemli askeri kalelerinden birisi olmuştur.
Günümüzde de roma imparatorluğuna ait kalıntıların bulunduğu bir şehir. Tuna kıyısında Roma İmparatoru Marcus Aurelius‘un (MS. 161-180) bir heykeli var.

         Tuna Nehri kıyısında Marcus Aurelius‘un heykeli

Yine Roma İmparatorluğu döneminde burada ki askeri kalenin doğu kapısının kalıntıları cam korumaya alınmış.
                Roma döneminden kalma kalıntılar

Tulln, Tuna bisiklet yolu üzerinde olduğu için bisiklet turizmi açısından gelişmiş bir yer. Şehri genel bir gezince şirin bir şehir olduğunu görüyoruz. Evlerin ve dükkanların balkonlarında ve önlerinde çiçekler şehre ayrı bir güzellik katıyor.


                      Tulln gezintisi


                                                                             Tulln
Tulln’da en çok ilgimi çeken şeylerden birisi de Tuna Nehri üzerine çeşitli etkinlik ve konserler için sahne yapmış olmaları. Donau Bühne (Tuna sahnesi) gerçekten enterasan bir fikir.

                          Tuna Sahnesi

2. Viyana kuşatması sırasında kuşatma uzayınca Papa’nın çağrısı üzerine haçlı ittifakı olmuş ve Viyana’yı kurtarmak için çeşitli ülkelerden askerler i yardım gelmişti. Bu yardımlardan en önemlisi Lehistan (Polonya) Kralı Jan Sobieski’nin 60 bin kişilik ordusu ile yardıma gelmesiydi. Viyana ve etrafı Osmnalılar tarafından alındığı için yardımın gelebileceği tek yer Tulln’un olduğu yerde bulunan Osmanlı kaynaklarında taş köprü olarak geçen köprüydü. Bu köprüden geçişleri engellemek için Kırım Hanı ve askerleri görevlendirilmişti. Kırım hanının görevini yapmaması üzerine Polonya ordusu ve Bavyera bölgesinden gelen askeri birlikler birleşti ve Osmanlı ordusuna saldırdı. Iki ateş arasında kalan Osmanlı Ordusu bir de sağ kanat komutanı İbrahim Paşa’nın ihaneti sonucu bozguna uğramış ve 2. Viyana kuşatması başarısız olmuştu. Bu bozgun aynı zaman da Osmanlı’nın Avrupa‘dan geri çekilişininde başlangıcı oldu.
Bu hadiselerin cereyan ettiği bölgede taş köprüyü aradım ama Tulln ve civarında böyle bir köprüye rastlamadım. Diğer taraftan ilgimi çeken bir şeyle karşılaştım. Tulln Belediye Binası’nın duvarında Almanca  “1683 yılında Viyana’yı kurtaran ordu Tulln’da toplandı.“ Yazmaktaydı.

           Tulln belediye binası ve duvarındaki yazı

Tulln’dan ayrılma vakti gelince Tuna Nehri kıyısındaki bisiklet yolundan Viyana’ya doğru yola çıktım. Önümde yaklaşık bir 40 kilometre vardı. Hava gayet güzeldi.
 Fazla yorulmadan orta tempo yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra Klosterneuburg kasabasına geldim. Adeta Viyana’nın banliyösü gibi olan klosterneuburg Viyana‘nın hemen kuzeyinde bulunmaktadır. Avusturyalı meşhur tarihçi aynı zamanda yazdığı Osmanlı Tarihi kitabı ile ünlü Joseph von Hammer Graz doğumlu olmasına rağmen mezarı Klosterneuburg'a bağlı Weidling kasabası yakınlarında bulunmaktadır. Hammer’ın mezarı vasiyeti üzerine Osmanlı mezarı şeklinde yapılmıştır.


                         Klosterneuburg



        Joseph von Hammer'in Klosterneuburg'taki mezarı

Klosterneuburg’ta bir Türk dönercisi görünce oradan bir döner alarak karnımı doyurdum. 


                   Klosterneuburgta bir dönerci

Ardından biraz daha oyalandıktan sonra tekrar yola çıktığımda Viyana’nın semtleri başlamıştı. Tuna Nehri’nin Viyana’ya girmeden Tuna ile kanalın ayrıldığı yerde bir fotoğraf çekmek için durdum.


                 Tuna ve Tuna kanal ayrılıyor.

Viyana’ya bu güzergahta 22. Viyana Brigittenau dan giriliyordu. Benimde bugünkü bisiklet turum sona yaklaşmıştı.


            Tuna Kanal Viyana'nın içinden geçerken

Böylece Melk’ten başlayarak 2 farklı günde Viyana’ya kadar bisiklet ile gezimi tamamlamış oluyordum.


  Tulln- Viyana arası takip ettiğim yaklaşık 40 km lik güzergah





5 yorum:

  1. İsmail Bey tebrik ederim.Bisikletle ve özellikle de orta avrupa mükemmel bir deneyim olsa gerek.Ne mutlu size.

    YanıtlaSil
  2. Yalnız Joseph von Hammer'ın mezar taşındaki Eski Türkçe veya Arapça'yı anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Joseph von Hammer Avusturyalı tarihçi ve doğu bilimleri uzmanı. 1774-1856 yılları arasında yaşamış ve Osmanlı hayranı. Osmanlı mezarlarından çok etkilendiği için öldüğünde mezarının Osmanlı mezarı gibi yapılmasını vasiyet etmiş. vasiyeti gereği mezar taşını bu şekilde yapmışlar. mezarı Klosterneuburg’da.

      Sil
  3. Yalnız Joseph von Hammer'ın mezar taşındaki Eski Türkçe veya Arapça'yı anlamadım.

    YanıtlaSil