BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO

BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO ------------------------GEZİ YAZILARI

6 Temmuz 2012 Cuma

ALMANYA -MOSEL


BREMM-KOBLENZ (MOSEL) BİSİKLET GEZİSİ (73 km)

Mosel Nehri , ilk defa internette gördüğüm bir fotoğrafla dikkatimi çekti. Kıvrım kıvrım bir nehir ve etrafında üzüm bağlarıyla beni etkilemişti. 
Biraz araştırınca Mosel Nehri’nin 560 km uzunluğunda Fransa’da (314 km) doğup, Lüksemburg (39 km) topraklarından geçtikten sonra Almanya’da Koblenz'de Ren Nehri'ne döküldüğünü öğrendim. Benim fotoğrafını gördüğüm yer ise Mosel’in Almanya’da çekilmişti. Biraz daha araştırınca Almanya’da Koblenz’de Ren Nehrine karıştığı yere kadar kartpostal gibi çok yerin olduğunu gördüm. Özellikle Bremm’de U şeklinde bir dönüşle muhteşem bir manzara oluşturuyordu. İlk fırsatta buraları görmek istiyordum.
Aradığım fırsatı 2012 yazında buldum. Almanya’da Nordrhein-Westfalen’de oturan halamlara gitmiştim. Bisikletimi de yanıma alarak Bonn’dan Trene binerek 1 saatlik bir yolculukla Koblenz’e oradan da aktarma yaparak bölgesel trene bindim ve Ediger-Eller’de indim. Oradan bisikletle 3 kilometre ilerde olan Bremm’e gittim.

  Bremm-Koblenz Bisiklet güzergahı (73 km)

İlk olarak bir yamaçta kurulmuş olan Bremm kasabasının üst tarafına çıktım. Orada bisikletimi bırakıp üzüm bağlarının arasındaki patikalardan çıkarak oldukça yüksek bir noktaya kadar yürüdüm. Oldukça dik olan bu yamaçta yanlış attığım bir adım uçurumdan aşağıya yuvarlanmama sebep olabilirdi. Belli bir noktaya çıktıktan sonra bu kadar yeter diyerek, bu güne kadar fotoğraflarını gördüğüm muhteşem manzaraya, doya doya baktım.

  Bremm'de Mosel Nehri U çiziyor. (Alıntıdır.)


  Mosel Nehri ve Bremm


  Bremm ve Mosel hatırası 

Fotoğrafını çekmek istedim. Fakat geniş objektifli bir makinam olmadığı için istediğim pozu çekemedim. Daha yukarıya çıksam çekebilirdim ama patikaların çok dar ve tehlikeli olmasından dolayı ondan da vazgeçtim. Yine de olduğu kadar deyip bol bol fotoğraf çektim.
Ardından geldiğim yoldan aşağıya inerek bisikletimin yanına geldim ve bisikletle kısa sürede Bremm’e ulaştım. Bremm’i biraz gezdim. 805 nüfuslu küçük bir köy olan Bremm, her tarafı çiçeklerle bezenmiş şirin bir köy. Bu bölge koblenz’e kadar Mosel etrafında bulunan üzüm bağları ve şarapçılığı ile meşhurdu. 


  Mosel Nehri



   Bremm Sokakları



   Bremm Sokakları ve arkada üzüm bağları



   çiçeklerle bezeli Bremm Sokakları



  Bremm Sokakları

Bremm’den çıkarak tekrar 3 km ilerdeki Ediger- Eller’i gittim. Küçük bir köy olduğu için fazla oyalanmadan yola devam ettim. Önümdeki ilk yerleşim yeri Cochem. Bölgenin en büyük şehri olan Cochem, 22 km. Aslında kuş uçuşu 5 km mesafede olmasına rağmen bölgenin dağlık olması ve Mosel’in kıvrılarak akması yolu uzatıyor.

  Mosel Bisiklet yolu

Cochem, 145 bin nüfusu olan bir yer. Buralarda turizm oldukça gelişmiş olduğu için her tarafta oteller var. Almanya’nın  en çok turist çeken bölgelerinden birisi olduğunu okumuştum.


    Cochem



  Cochem'de Mosel

Yol boyunca her biri ayrı güzelliklteki manzaralara bakarak ilerliyordum. Araç yolunun yanında Bisiklet yolunun olması ayrı bir keyifti.







 Mosel Bisiklet yolu
















 Mosel Nehri, Araç yolu ve bisiklet yolu




Sırasıyla Klotten, Pommern, Karden, Müden, Moselkern, Hatzenport, Löf, Kattenes, Lehmen, Kobern-Gondorf, Winningen, köylerinden geçilerek Koblenz‘e ulaşıyorum.

  Ren Nehri- Koblenz

Koblenz,  Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyâletinde bulunuyor. Nüfusu 110 bin. 1992 yılında 2 bininci kuruluş yıldönümünü kutlamıştır. İsminin kökeni, Latince Confluentesden biraraya akmaktan gelmekte ve bundan Koblenz'de kavuşan Mosel ve Ren nehirleri kastedilmektedir.

  Teleferikle Ren Nehri üzerinden taşıma

  Alman köşesinden (Deutsches Eck) Mosel


Tam nehirlerin birleştiği yere Almanlar Deutsches Eck yani Alman köşesi diyorlar. 1897'de, Alman İmparatoru I. Wilhelm’in ölümünden dokuz yıl sonra, burada dev bir atlı heykeli yapılmıştır. Heykelde bir Alman şiirinden alıntı yapan bir yazı da vardır: "Nimmer wird das Reich zerstöret, wenn ihr einig seid und treu" (İmparatorluk hiç bir zaman yıkılmayacaktır, siz birlikte ve sadık kaldığınız sürece). 

 Mosel Nehri (karşıdan gelen), Ren Nehri (soldan gelen) ile birleşiyor. Koblenz (alıntıdır.)