BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO

BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO ------------------------GEZİ YAZILARI

4 Eylül 2011 Pazar

KOPENHAG'TA BİSİKLET GEZİSİ (Eylül 2011)

Avrupa'da bisiklet şehri diye anılan şehirlerden birisi de Kopenhag'tır. 1 milyon 200 bin civarında nüfusu olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag, engebesiz yapısıyla bisiklet kullanmaya oldukça elverişli bir şehir. zaten belki de yüzyıldan beri Kopenhag bisiklet şehri olarak anılıyor. Burada yaşayan insanların % 50'si işine gidip gelirken bisikleti kullanıyorlar. hava yağmurlu ya da karlı olsun her şartta Kopenhag'lılar bisikletten vazgeçmiyorlar. Bisiklet yollarının her ne kadar çoğu son 30 yıl da yapılsa bile ilk bisiklet yolu 1910 yılında yapılmış.


           Karlı havada bisikletle ulaşım sağlayan Kopenhaglılar

Günümüzde Kopenhag'da bisiklet kullanımı daha da arttırılmak istenmekte, burada yaşayanların  % 75'nin bisikletle ulaşım sağlaması için çalışmalar yapılmaktadır.
Kopenhag'a İsveç'in başkenti Stockholm'den bindiğimiz tren ile Malmö üzerinden geldik ve şehre iner inmez şehir hayatında bisikletin ne kadar önemli olduğunu gözlerimizle gördük. Kopenhag'ı anlamak için şehrin bisikletle gezilmesi gerektiğini düşünerek arkadaşım Deniz'le birer bisiklet temin ettik ve şehri gezmeye başladık. Kopenhag'ta belediyenin sokaklara koyduğu bisikletlerin kilidine 20 kron takıyor, şehri istediğiniz kadar dolaşıyor, sonra bıraktığınız yerde paranızı tekrar geri alıyorsunuz. Ulaşım sistemi bisiklet temelli olduğu için bisikletle her yere kolayca ulaşabiliyorsunuz. Ulaşım masrafınız da neredeyse hiç olmuyor. 
Biz de bu şekilde temin ettiğimiz bisikletlerle gezmeye başladık.


               Kopenhag'ı bisikletle gezmeye başlıyoruz. 








        Oldukça yaygın bisiklet yollarıyla bisiklet şehri Kopenhag

       Gezerken şehrin parkını görüyoruz ve orada güzel zaman geçiriyoruz.


          Küçük Deniz kızı heykeli


Danimarkalı yazar Andersen'in masalından ilham alınarak inşa edilen 'Deniz Kızı' heykeli Kopenhag'ın önemli sembollerinden ve Kopenhag'a giden turistlerin mutlaka görmeye gittiği heykel

HANS CHRİSTİAN ANDERSEN:
Eserleri, birçok dile çevrilen yazardır. Eserleri arasında: 
Kibritçi Kız, Çirkin Ördek Yavrusu, Kurşun Asker, Kırmızı Ayakkabılar, İmparatorun Yeni Elbisesi,  gibi toplamda, 174 hikaye bulunmaktadır. Yaşamı boyunca, çocukların dünyası için beğenilen hikayeler üretmiştir. Onun şiir ve hikayeleri, 150’den fazla dile tercüme edilmiştir.




Monarşi ile yönetilen Danimarka'da başkent Kopenhag'ta Kral'ın geleneksel muhafız askerleri



Nyhavn, Kopenhag'ın sembolü haline gelmiş bir yer. NYHAVN  kanal, şehri denizle birleştirmek için 1673 yılında yapılmış. Kanalın her iki tarafında kafeler, barlar, restoranlar var. Ayrıca tekne turlarının da başlangıç yeri. Kanal boyunca bitişik sıralanmış, rengarenk geleneksel evler sembol haline gelmiş. Danimarkalı yazar Andersen'in yaşadığı ve masallarını yazdığı evi de burada günümüzde müze olarak kullanılmakta. burada turistlerin en keyif aldığı şeylerden birisi Limana karşı birşeyler yiyip içmek.


Kopenhag’da gezilip görülecek birçok yer var. Mutlaka gidilmesi gereken yerler, Kraliyet Sarayı, Opera Sarayı, Modern Sanatlar Müzesi, Parlamento ve Tivoli. yine Trafiğe kapalı ,ünlü alışveriş caddesiStroget ; etrafı mağazalarla donanmış oldukça uzun bir yaya yolu.



NYHAVN'da kanala karşı kafelerde oturan turistler







        Kopenhag'ta sık görülen bir sahne de annelerin çocuklarını bisikletle taşıması

      Günlerden pazardı ve çok büyük bir bisikletli grupla karşılaştık.