BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO

BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO ------------------------GEZİ YAZILARI

25 Haziran 2008 Çarşamba

İSTANBUL



KURTKÖY- BAKIRKÖY TURU


İstanbul’un Anadolu yakasındaki sahil şeridi boyunca gidip oradan Avrupa yakasına geçmeyi yine sahil şeridinden bisikletle öğrenciliğimin geçtiği Bakırköye gitmeyi istiyordum. Kurtköy’den Bakırköy’e kadar izleyeceğim güzergah boyunca hiç yokuş olmaması bana bu güzergahı cazip kılan en önemli yönüydü. Yokuş çıkmak hiç sevmediğim bir şeydi.

Kurtköy-Bakırköy tur güzergahı (55 kilometre)

Havaların ısınması ile bulduğum ilk fırsatta hazırlıklarımı yapıp yola çıktım. Güzel bir haziran gününde kahvaltımı yaptıktan sonra Kurtköy’den sabah 9 gibi yola çıktım. Kurtköy, Aydos tepesinin yamaçlarında denizden yüksekliğin (Rakım) 160 metre olduğu güzel bir semt. Buradan ayrıldıktan sonra ilk hedefim Pendik sahiline çıkmak.


  Aydos Tepesi 

  Kurtköy’den çıkarken


Buradan 10 kilometrelik bir mesafe genelde yokuş aşağı olduğu için kolay bir parkur fakat bisiklet yollarının olmaması, araçların bisikletlilere saygı göstermemesi stresli bir yolculuk olmasına sebep oluyor. Yaklaşık yarım saatlik bir yolculuktan sonra Pendik sahiline varıyorum.


  Pendik’e inerken tepeden Marmara Denizi ve Adalar


Pendik Sahile varış

Pendik sahilden Fenerbahçe Orduevi’ne kadar kesintisiz bisiklet yolu var, bu kısım Denizi ve adaları seyrederek gidilen stressiz bir parkur. Sırasıyla Kartal, Dragos, Maltepe, Küçükyalı, Bostancı, Caddebostan ve Şaşkınbakkal’ı geçerek Fenerbahçe’ye kadar geliyorum. Bu sırada Bostancı’nın her iki tarafındaki sosyokültürel farklılığı gözlemleme imkanını da buluyorum. Bostancı- Fenerbahçe arasında yayaların bisiklet yoluna saygı göstermesi ve ihlal etmemesi bisikletlileri memnun eden bir durum.

 Anadolu yakası sahil bisiklet yolu


  Caddebostan Sahil


Fenerbahçe Orduevi’nin önünden Bağdat caddesine çıkıyorum ve Kızıltoprak’tan geçerek Kadıköy’e ulaşıyorum.


  Haydarpaşa tren Garı-Kadıköy

Kadıköy’den Eminönü’ne vapurla geçeceğim. Onun için Kadıköy rıhtımda iskeleye doğru gidiyorum ve bisikletimle beraber vapura biniyorum. Yarım saat sürecek vapur yolculuğu benim için bir yandan dinlenmek için fırsat diğer taraftan İstanbul’un muhteşem manzarası eşliğinde vapur keyfi olacak. 


  Kadıköy-Eminönü Vapuru


Eminönü’ne varış

Yarım saatlik yolculuktan sonra vapur, tarihi yarımadanın muhteşem manzarası eşliğinde Eminönü iskelesine yanaşıyor. Eminönü’nden tekrar pedala basarak yolculuğumun sonra ki safhasına başlıyorum. 
Sarayburnu ve Cankurtaran’dan geçerek tarihi yarımadanın Marmara Denizi surları boyunca ilerliyorum. Sırasıyla İstanbul’un kapılarından olan Kumkapı ve Yenikapı’dan geçiyorum. Ardından Koca Mustafa Paşa ve Yedikule’den sonra yurtdışına çıkıyorum. İstanbul Üniversite’sinde öğrenciyken yıllarca okula giderken Bakırköy Kumkapı arasında tren hattını kullanmıştım. Şimdi yine aynı güzergahta bisikletle Bakırköy’e doğru giderken o günleri hatırlıyorum.

  Yedikule Surları ve Suriçinden çıkış


  Bakırköy Meydan

Kazlıçeşme, Zeytinburnu, Yenimahalle derken Bakırköy’e varıyorum. Anadolu yakası sahil düzenlemesi ve bisiklet yolunun, Avrupa yakasındaki sahile göre çok daha düzenli ve güzel olduğunu söyleyebilirim. Bakırköy’de meydandan sahile inen ve her zaman insan selinin olduğu Ebuzziyad caddesinden meydana çıkıyorum ve böylece 55 kilometre süren ve büyük keyif aldığım turum sona ermiş oluyor.