BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO

BİSİKLET - BİCYCLE - FAHRRAD - VELO ------------------------GEZİ YAZILARI

24 Ağustos 2004 Salı

AVUSTURYA - HAİNBURG


(AVUSTURYA) VİYANA-HAİNBURG TURU

Viyana’dan geçen Tuna Nehri boyunca devam eden Tuna bisiklet yolu Tuna ile beraber Slovakya’ya kadar devam ediyor. Ben de Tuna boyunca bisikletimle Slovakya sınırına kadar gitmek istiyordum. Aylarda Ağustos’tu ve havalar gezmek için idealdi. ilk fırsat bulduğumda bisikletimle yola çıktım.
Bu sefer Ringstrasse’den Belvedere’nin oradan Tuna kanalında ki bisiklet yoluna bağlandım. Güneye doğru giderken Viyana artık arkada kalmıştı ki Tuna nehri ile Tuna kanal birleştiler.

  Viyana'nın içinden geçen Tuna kanal ile Tuna Nehri birleşiyor.

Viyana’nın havaalanı olan Schwechat’a oldukça yaklaşmıştım. Havaalanının yakınından yola devam ederken NiederÖsterreich yani Aşağı Avusturya tabelası göründü. Böylece Viyana sınırlarından çıkmış Viyana’yı çevreleyen Aşağı Avusturya eyaletine girmiştim.


    Aşağı Avusturya eyaletinin başladığını gösteren tabela

Bisikletle yola devam ederken Fischamend kasabasına ulaştım. Şirin bir yerdi. Markete girip alışveriş yaptıktan sonra Fischamend merkezindeki saat kulesinin oraya gittim. Oldukça ilginç bir mimarisi vardı.

             Fischamend'de Marketten alışveriş yaptım.



                  Fischamend şehir merkezi

Fischamend’den ayrıldıktan sonra Maria Ellend’i geçerek yola devam ettim.
Hainburg, Slovakya’ya geçmeden önce son yerleşim yeriydi. Tuna Nehri’nin yanında kurulmuş bu şehir aynı zamanda bir tepenin yamacındaydı.


                      Hainburg şehrinin girişi


             Bisiklet yollarını gösteren tabelalar

Hainburg’a gelince önce kasabayı gezdim. Şehirde kale surları ve kapısı gibi yapıları görünce 2. Viyana kuşatması için buralara gelen Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın Hainburg ve çevresini ele geçirmiş olduğunu hatırladım. 


                      Hainburg kale kapısı


                        Tepeden Tuna Nehri




                        Tuna kıyısından tepe


Hainburg hemen bir tepenin yamacına kurulmuştu. İlgimi çeken bu tepeye çıkmak istedim ve bisikletle yavaş yavaş ta olsa tepeye çıkmaya başladım.
Tepe’nin üzerine çıktığımda muhteşem bir manzarayla karşılaştım. Bir taraftan Tuna nehri süzüle süzüle geliyor ve hemen bulunduğum tepenin önüne gelince bir kavisle kıvrılıyor ve tepenin etrafında yarım ay şeklinde dolaştıktan sonra Slovakya’ya giriyordu. 

Tepenin diğer tarafından baktığımda ise karşıda Slovakya’nın başkenti Bratislava görünüyordu. Bratislava’nın ortasından geçen Tuna nehri daha sonra Macaristan’a doğru akmaya devam ediyordu. 

           Hainburg'tan Slovakya'nın başkenti Bratislava

Tepe’nin üzerinden Hainburg şehride çok güzel görünüyordu. Burada bir sürü insanın toplanıp bir şeyler yaptığını görünce yanlarına yaklaştım. Maket uçak meraklıları uzaktan kumandaları ile uçaklarını uçurmaya çalışıyorlardı.
Tepenin üzerinde bir mermer taşta burada MÖ. 900 yıllarından MÖ 300 yıllarına kadar Keltlerin yaşadığı yazıyordu.

               Tepenin üzerinde arkada Kelt evi


              Tepeden Hainburg ve uçan uçak maketi

Tepenin üzerinde etrafı uzun süre izledikten ve fotoğraflar çektikten sonra iniş zamanı gelmişti. Bisikletle aşağıya çok kısa bir sürede inerek Tuna Nehri’nin sahilinde bulunan tren istasyonuna gittim. Dönüşü trenle yapacaktım. Vakit bir hayli geç olmuş güneşin batması yakınlaşmıştı. Trenin gelmesine bir hayli zaman olduğunu görünce biraz nehrin kıyılarında dolaşarak zaman geçirdim. 

                       Günün Selfiesi


 50km süren Viyana-Hainburg günübirlik bisiklet turunun güzergahı

Trenin geliş zamanı yaklaşınca istasyona gittim ve trene binerek Viyana’ya dönüş yolculuğuna başladığımda hava kararmaya başlamıştı. 


19 Ağustos 2004 Perşembe

AVUSTURYA - STEİERMARK

STEİERMARK GEZİSİ 

Avusturya’nın Steiermark eyaletinin Rottenmann kasabası Alp dağlarının arasında 5000 nüfuslu doğa harikası küçük bir kasaba. Geceyi misafir olarak bu kasabada geçirdim. Ertesi gün yorucu bir gün olacağı için erkenden yattım. Sabah 07.00 kalktıktan sonra kahvaltımı yaptım ve bisikletimle yola çıktım. Pedal çevirmeye başladığımda saat 8.15 olmuştu.


            Güne Başlarken-Selzthal'den bir görüntü

Plansız ve programsız çıktığım bir turdu. Akşam hava kararıncaya kadar vaktim vardı. Gidebildiğim yere kadar gidecek akşam olduğunda trene binip Viyana’ya gidecektim.
Şimdi doğanın ve özgürlüğün tadını çıkarmanın vaktiydi. Selzthal’den yola çıkarken gittiğim bisiklet yolunun beni nereye götüreceğine dair hiçbir fikrim yoktu.
Yeşillikler arasındaki bisiklet yolunu takip ederek yaklaşık bir saat bisikletle gidince Liezen kasabasına vardım. Liezen bu çevrenin 79 bin nüfusuyla merkezi kasabasıydı. Liezen’in merkezini ve ana caddesini şöyle bir gezince Liezen çok hoşuma gitmişti. Hareketli ve sıcak bir şehirdi. Burada da birkaç fotoğraf çektirip ardından birkaç mağazasını dolaşıp alışveriş yaptıktan sonra yaklaşık 2 saat geçirdiğim Liezen’den ayrıldım.
Liezen’den ayrıldıktan sonra yine yolların beni götüreceği yere habersiz giderken Enns bisiklet yoluna girdiğimi fark ettim. Son kez arkama dönüp Liezen’e bakarken yeşillikler içindeki şehir için tam yaşanacak yer diye aklımdan geçirdim.

             Liezenden ayrılırken genel görünüm

Muhteşem doğada yola devam ederken yaklaşık iki buçuk saatlik yol gidince büyük bir dağın yanına kadar geldim. Bölgeye damgasını vuran bu yalçın dağ Grimming dağıydı. Bu dağın diğer tarafına geçerken artık Enns vadisinden ayrılıyor, Salzkammergut bölgesine giriyordum. Grimming’in doğusundan yokuşu çıkıp dağın kuzeyine geçtiğimde muhteşem bir manzarayla karşılaştım. Muhteşem doğa eşliğinde yola devam edince Grimming karşıdan heybetiyle kartpostal gibi bir manzara sunuyordu. 

 
           Enns Vadisinden Grimming

  
 Grimming'in hemen yanındaki köyde çeşmeden su içerken köylülerle sohbet



            Salzkammergut tarafından Grimming 

Kulaklığımda çalan müzik eşliğinde etrafı seyrederek diğer taraftan muhteşem havayı soluyarak sırasıyla, Tauplitz, Zauchen, Bad Mitterndorf, Knoppen köylerinden geçerek Pichl-Kainisch köyüne ulaştım.

                Salzkammergut-arkada ormanlar ve Grimming Dağı


Kainisch’e ulaştığımda saat 18:40 olmuştu. Artık akşam yaklaşmış zamanım azalmıştı. Tren’in geliş saatine bakınca Viyana’ya gidebileceğim Tren 19:00 da gelecekti. Bugünlük bu kadar yeter diyerek gelen trene binerek Viyana’nın yolunu tuttum.



             Kainish tren istasyonunda tren  beklerken





        Bisiklet Turu Güzergahı

Gün boyu 45 km yol katetmiş ve muhteşem anılarla dolu bir bisiklet turu sona ermişti.